Oferta - Jabłko
Jako kraj jesteśmy największym producentem jabłek w Europie oraz 3 na świecie za Chinami oraz Stanami Zjednoczonymi. „An apple a day, keeps the doctor away” – to angielskie przysłowie mówiące o tym, że jedno jabłko dziennie sprawia, że nie musimy korzystać z pomocy lekarza, doskonale oddaje właściwości tego owocu. Jabłko jest źródłem wielu witamin i minerałów, a zawarte w skórce flawonoidy, skutecznie zmniejszają ryzyko występowania raka jelita grubego. Dodatkowo jabłka są doskonałym źródłem błonnika, obniżają poziom cholesterolu, co dodatkowo pozwala zapobiegać zawałom serca i miażdżycy.
W naszym gospodarstwie produkujemy popularne odmiany, które zdobywają uznanie na całym świecie. Wielka trójka – Gala, Red Delicious oraz Red Jonaprince spełniają wymagania najbardziej wymagających klientów Europy Zachodniej, a także są produkowane z myślą o transporcie dalekomorskim, podczas którego owoce wytrzymują w podróży ponad 30 dni.
Najpopularniejsza i ciesząca się największym zainteresowaniem konsumentów odmiana jabłek na świecie. Gala pochodzi z Nowej Zelandii i wyróżnia się charakterystycznym czerwonym rumieńcem. Pyszne, aromatyczne owoce można już zbierać na przełomie sierpnia i września. Owoce nie są duże, jednak ich słodki smak to jeden ze znaków rozpoznawczych tej odmiany.
Jedna z najlepszych odmian jabłek deserowych. Miąższ jest soczysty, kruchy, słodko-winny, aromatyczny.
Skórka tej odmiany ma delikatny połysk, koloru żółtego z zielonym muśnięciem, czasem jest widoczny delikatny, pomarańczowy rumieniec.
Owoce zbiera się w październiku ale do jedzenia są dobre dopiero w środku zimy.
Odmiana pochodząca ze Stanów Zjednoczonych, charakteryzująca się głębokim czerwono-rubinowym kolorem. Owoce są duże i soczyste, cechują się kulisto-stożkowym kształtem. Dla wielu konsumentów najsmaczniejsze jabłko dostępne w Polsce. Gotowość zbiorcza przypada na drugą połowę września.
Bardzo popularna odmiana pochodząca ze Stanów Zjednoczonych cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem na całym świecie. Owoce mają charakterystyczny jednolity purpurowy kolor. Jabłka są średniej wielkości, o wydłużonym stożkowatym kształcie. Soczyste, chrupiące owoce są gotowe do zbioru pod koniec września.
Odmiana pochodząca z Czech cieszy się wielką popularnością na rynku krajowym. Owoce charakteryzują się dużym rozmiarem oraz zielonożółtą skórką z rozległym czerwonym rumieńcem. Jabłka mają delikatnie kremowy smak i są soczyste. Tę odmianę można zbierać na przełomie września oraz października.
Niemiecka odmiana zyskująca coraz większą popularność. Jabłka pokryte są wyrazistym czerwonym rumieńcem, charakteryzują się bardzo dużą twardością oraz soczystością. W wielkości średnie o lekko stożkowatym kształcie. Owoce uzyskują gotowość zbiorczą na początku października.